Свети Кинот Свете Атонске Горе упутио је хитан допис народним посланицима у грчком парламенту. Представници свих атонских манастира једногласно су иступили против легализације истополних бракова. Обраћајући се народним посланицима, светогорци су замолили да се откаже гласање „како би се у неопходној мери урачунала воља читавог грчког народа“ објављује AgionOros.

 

света гора

 

У документу се наводи «неспокојство Свете Горе Атос по питању претећег одступања (сада и на законодавном нивоу) од почетака и вредности које чине основу православног идентитета и грчке културе.“

 

Молимо вас да откажете гласање за овај пројекат закона, посебно у данима пред велики празник Рођења Господњег.

«Као православни хришћани, ми имамо дубоко поштовање према личном избору сваког човека, према његовом праву да пребива у Цркви или да се дистанцира од ње. Ми полазимо од тога да нико нема права да узима Богом дану вредност људске слободе.»

 

У исто време, позиција која поистовећује „истополне парове“ са породицом, са свим правним и социјалним последицама које проистичу (са тим и усвајање деце), јавно противуречи обичајима нашег народа и изгледа као провокација и изазивање грчког народа.

 

Светогорци моле владу и народне посланике којима је „грчки народ поверио своју судбину“ да пажљиво узму у обзир ову посланицу, испуњену „неспокојством и искреном бригом о будућности земље“ :

 

«Молимо Вас да откажете гласање за тај пројекат закона, посебно уочи великог празника, Рождества Христова. Могуће, да ће привремена ревизија закона дати могућност за његово детаљно разматрање и омогућити нам да изразимо своју позицију о институцији брака у грчком народу».

Тагови: