Савез синдиката Републике Српске организоваће протесте уочи седнице Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде усвојен нови закон о раду, најавила је председник Савеза Ранка Мишић.

 

068705

 

Мишићева није прецизирала о којем дану је реч, али је навела да су захтев за протесте већ упутили полицији.

 

«Бићу на протестима и учинићу све што могу, као човек и радник, да не дође до усвајања оваквог законског решења», поручила је Мишићева. Она је додала да је на Савез протеклих месеци вршен притисак да пристане на закон «који је написао Међународни монетарни фонд /ММФ/, а којим се умањују радничка права».

 

«Чињеница је да су маске пале и да је ММФ с пролећа са представницима власти оба ентитета написао два скоро иста закона о раду. Чињеница је да је Влада усвојила закон и пре консултација и разговора са Савезом синдиката», истакла је Мишићева. Она је нагласила да је «циљ притисака на Савез подела одговорности за доношење закона који тражи ММФ и условљава кредитна средства».

 

«Синдикат није одговоран за доношење закона о раду», поручила је Мишићева.

Она је оптужила Владу да је оваквим законским решењем изашла из трипартитног социјалног дијалога и тиме «отворила пут да се формира економско-социјални савет на нивоу БиХ, што је захтев ЕУ, ММФ-а и Светске банке».

Мишићева је рекла да је синдикат јутрос упутио писмо председнику Републике Српске Милораду Додику и премијерки Српске Жељки Цвијановић у којем наводи да одговорност за протесте и лош закон искључиво и једино сноси предлагач закона и они који ће усвојити овај закон.

Посебна седница Народне скупштине Републике Српске о Предлогу закона о раду и Предлогу закона о полицији и унутрашњим пословима биће одржана 28. децембра, с почетком у 15.00 часова, одлучено је на седници Колегијума НСРС.

 

Извор: РТРС

Тагови: ; ;