Уставни суд Босне и Херцеговине, уз најмање два издвојена судијска мишљења, јуче је Народној скупштини Републике Српске отпремио одлуку о проглашењу неуставности 9. јануара као Дана Републике.

12431314_10156253684460567_1623919343_n

 

«Када Народна скупштина Републике Српске прими одлуку, почиње да тече рок од шест месеци за усклађивање Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ», рекао је Звонко Мијан, регистрар Уставног суда БиХ.

Ипак, по свему судећи, Народна скупштина Републике Српске тражиће преиспитивање ове одлуке Уставног суда БиХ и то након што је детаљно проучи.

 
Нико од надлежних које смо јуче контактирали није желeо ништа да каже о теми захтева за преиспитивање одлуке, истичући да је о томе још рано говорити и да ће одлуку о томе донети најуже руководство Народне скупштине Републике Српске.

 
Према процедури, уколико се Српска одлучи за подношење захтева за преиспитивање раније одлуке Уставног суда о неуставности Дана Републике, што је готово извесно, неопходно ће бити пронаћи нове чињенице које нису биле познате приликом одлучивања.

 
Након захтева за преиспитивање одлуке, Уставни суд БиХ прво треба да се изјасни да ли је захтев прихватљив, а ако одлучи да јесте, одлука Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике се не примењује све до доношења коначне одлуке.

 
Додатни мотив за тражење да се одлука преиспита у Републици Српској ће бити и издвојена мишљења судија, којих према незваничним информацијама има три, јер је осим судија које долазе из Републике Српске, издвојено мишљење дао и један судија из хрватског народа.

 
Подсећања ради, Уставни суд БиХ 26. новембра, одлучујући по апелацији Бакира Изетбеговића, члана Председништва БиХ, утврдио је да члан Закона о празницима Републике Српске који прописује да је 9. јануар Дан Републике није у складу с Уставом БиХ.

 
Ову одлуку Уставног суда БиХ одбациле су све политичке партије у Републици Српској, а потписана је и заједничка изјава политичких лидера која говори о томе да ће Република Српска, без обзира на све, наставити славити 9. јануар.

 
Истом изјавом Република Српска затражила је доношење закона о Уставном суду БиХ у року од 120 дана, с циљем да тројици страних судија престане мандат и да се они замене домаћим. Поред овога, власти Српске траже и да приликом доношења одлука у Уставном суду БиХ мора бити глас из сваког ентитета. Одлука о неуставности Дана Републике донесена је прегласавањем јер је троје страних и двоје бошњачких судија прегласало четворицу судија који долазе из РС и ФБиХ.
 

(Независне новине)

Тагови: ;