И у Србији је повећано загађење ваздуха, посебно у данима са маглом, без ветра. Чак три четвртине становника у градовима изложено је загађењу изнад дозвољеног нивоа.

 

12434264_10156253961830567_951681860_n

 

Најзагађенији су Ужице, Ваљево и нижи делови Београда. Више од 80 одсто емисија загађујућих материја у ваздух потиче из сектора енергетике.

 

«Од почетка новембра имамо неколико епизода са израженим стабилним времненом и порастом концентрација загађујућих материја. Пораст и одступања у односу на стандарде, у односу на нормале, није свуда исти али се за подручје Србије може рећи да је епизодно било прекорачења која су била и два до три, а у неким екстремним случајевима на нивоу сатних вриједности, пет пута већа од стандардних вредности», објашњава Тихомир Поповић из Агенције за заштиту животне средине.

 

Дима и честица чађи има и у селима, где се људи греју на угаљ и дрва.

 

Једна од најзагађенијих тачака у Београду, али и у Србији је у улици Деспота Стефана где је и мерна станица која у највећем броју зимских дана, уколико не дува Кошава или не падне снег, показује повећану концентрацију загађујућих материја.

 

Тако је сваке године у грејној сезони, велики број људи ложи, појачан је саобраћај, али загађења има и због метеоролошких услова.

 

«Око пет пута је сада повећано на овом мерном месту у односу на концентрације које су дозвољене. Ми смо на то скренули пажњу суграђанима који имају неко хронично респираторно обољење или кардиоваскуларно оболење да смање дужину боравка на отвореном», истиче Весна Слепчевић из Градског завода за јавно здравље у Београду.

 

У последња два месеца повећан је број људи са респираторним проблемима, а посебно су угрожена деца.

 

«Велика је учесталост тако тешких инфекција када људи кашљу недељама. Они који имају хроничне плућне болести у овом периоду имају погоршање основне болести астме и хроничног бронхитиса», објашњава проф. др Бранислава Миленковић из Института за плућне болести.

 

У последњих 10 година порастао је број оболелих од хроничних плућних болести и деце и одраслих. Слични подаци бележе се и у другим европским замљама, а један од разлога је све загађенији ваздух.

 

Извор: РТРС

 

Тагови: ;