НАТО-у се жури са ширењем на Балкану јер има страх од могућег утицаја Русије у региону, сматра експерт Георгиј Енгелхард.

нато

Црна Гора је добила позив за чланство у НАТО-у. Документ је послао генерални секретар организације Јенс Столтенберг. Сада се очекује да почну преговори о ступању те земље у Северноатлантску алијансу.

У Министарству иностраних послова Црне Горе изјавили су да ће пуном паром наставити да испуњавају своје обавезе по «евроатлантском интеграционом програму». У исто време у престоници земље не престају протестне акције. Демонстранти су незадовољни корупцијом, непроменљивошћу власти и плановима Владе да се земља прикључи НАТО-у.

«За саму Црну Гору питање ступања у НАТО, добијање званичне позивнице, у најмању руку означава јачање унутрашњег отпора, а као максимум — конфликт. У друштву не постоји јединствена позиција о овом питању, нема јединствене жеље за улазак у Алијансу», рекао је Спутњику сарадник института за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелхард.

Ипак, за црногорску власт ступање земље у Алијансу је од животне важности, сматра експерт.

«За власт Црне Горе, позивница у НАТО и сама идеја интеграције у Алијансу представља нешто веома важно. Они то виде као коначну гаранцију стабилности своје власти. Они сматрају да ће предавањем свог суверенитета под управу НАТО-а, моћи не само да ’забетонирају‘ одвајање земље од Србије и искључе могуће покушаје реинтеграције, већ и да ’забетонирају‘ владајућу елиту, пошто ће за њихово очување бити заинтересоване велике силе које улазе у НАТО, које више неће моћи да оставе своје црногорске партнере на милост и немилост судбини», сматра Георгиј Енгелхард.

Према његовим речима, ништа мање није ни интересовање НАТО-а за прихватање Црне Горе у своје редове.

«Алијанси се исто жури. То је изазвано општим погоршањем односа између Запада и Русије. Ако је раније ширење НАТО-а на Балкану ишло успореним темпом, Алијанса се сада тргнула и жели по сваку цену да ’офарба својим бојама све беле мрље у региону‘, елиминише вакуум и тиме искључи могућност доласка Русије, која им се свуда причињава и покушавају буквално да утерају у НАТО мале земље које још нису тамо», закључио је експерт.

У оквиру оваквог «територијалног чишћења» Црна Гора се и вуче у НАТО.

 
Спутник

Тагови: