«Нови артиљеријски комплекс земља-ваздух, калибра 57 милиметара, разрађује се у Русији као замена за комплексе «тунгуска» и «Силке»», изјавио је начелник снага противваздушне одбране Копнене војске Русије Александар Леонов.

«Као замена нашим комплексима «тунгуска» и «Силке» разрађује се нови, перспективни артиљеријски комплекс земља-ваздух калибра 57 мм», рекао је Леонов телевизијском каналу Русија 24.

552659_wikim_iff

Артиљеријски комплекс ЗСУ-23-4 «Силке» је намењен противваздушној одбрани објеката малих размера, одреда у свим врстама борбе и током марша у разним периодима године и дана и по било којим временским условима, као и за уништавање лаких оклопних циљева. «Силке» је пуштена у серијску производњу 1964 године. Коришћена је у многим војним сукобима, пре свега током рата у Вијетнаму, на Блиском истоку 1973 године, у грађанском рату у Либану, иранско-ирачком рату.

Топовско-ракетни комплекс земља-ваздух «тунгуска-М» намењен је заштити од средстава за ваздушне нападе. У наоружање је уврштен 1990 године.

Kata Bucik

Тагови: ;