«Русија планира да изгради најмање шест нуклеарних централа у Индији у наредних 20 година», изјавио је данас руски Председник Владимир Путин.

Путин је био домаћин индијском Премијеру Нарендру Модију, који се налази у дводневној посети Русији, а разговори двојице званичника били су фокусирани на одбрану, нуклеарну енергију и енергетске везе.

J0SL16kw0sMm35Y8tVH9jjtpqrlJcp8M-300x160

После разговора са Модијем, руски Председник је рекао да две земље успешно сарађују у производњи пројектила «Брамос» и планирају да заједнички произведу нови тип борбеног авиона и носача авиона, пренео је Ројтерс.
Путин је указао и на блискост позиција Русије и Индије у погледу међународних питања.

«Важно је да Русија и Индија имају сличан приступ кључним међународним проблемима. Наше земље су за политичко решење сукоба у Сирији и унапређење националног помирења у Авганистану», рекао је шеф руске државе новинарима после састанка, преноси ТАСС.

У обраћању на почетку састанка у Кремљу, Моди је похвалио Русију рекавши да је она «поуздан пријатељ који је увек стајао уз нас».

Како извештава агенција АП, Путин је изразио снажну подршку тежњама Њу Делхија да стекне стално место у Савету безбедности УН, високо оценивши «курс индијске добро избалансиране и одговорне спољне политике».

Трговина између Индије и Русије, која је 2014 године износила нешто испод 10 милијарди долара, пала је ове године за више од 14 одсто. Председник Русије је кривицу за то приписао глобалном суноврату цена нафте, која је главна руска извозни роба, додајући да две земље треба да развију и ближу индустријску сарадњу.

Русија је изградила нуклеарни реактор за индијску електрану Куданкулам, у којој сада завршава и другу јединицу.
Путин је најавио да се Москва припрема за почетак градње још два атомска реактора и да намерава да изгради 12 нуклеарних реактора у Индији током 20 година, у складу са једним ранијим споразумом.

Споразум који су данас потписали руски и индијски званичници после, предвиђа да компоненте за реакторе које ће градити Руси буду произведене у Индији.

«Динамика наше сарадње у области нуклеарне енергије се појачава. Данашњи споразум ће повећати обим компоненти произведених у Индији у овим реакторима», рекао је Моди.

По завршетку разговора, званичници две земље су потписали низ уговора за производњу хеликоптера, о изгледима за заједничко истраживање руских нафтних ресурса, о поједностављењу процедура давања виза пословним људима, и другим питањима.

Kata Bucik

Тагови: ; ;