Руске Војно-космичке снаге већ неко време учествују у антитерористичкој операцији у Сирији на молбу Дамаска. Борбена полетања се изводе свакодневно, а Министарство одбране Русије детаљно информише јавност о свим погођеним циљевима. Безбедност самих пилота и све који обављају службу на земљи, однедавно чува ракетни систем С-400.

s-400

Ракетни комплекс земља-ваздух С-400 током целог дана је на борбеном дежурству авиобазе Хмејмим. Како би се обезбедила пуна борбена готовост С-400, довољно је пет минута. За то време борбена јединица ракетног комплекса оспособљава лансирне уређаје, радаре и контролне пунктове. Данас је то најсавременији систем високе прецизности који нема конкуренцију у свету.

У руској авиобази ови комплекси су се појавили одмах пошто су турски ловци оборили руски авион Су-24. Ракетни комплекси земља-ваздух пренети су у Латакију у року од 24 сата. Они су први пут ангажовани за борбено дежурство у иностранству. Како говоре војници, С-400 редовно пресреће «сумњиве» објекте у ваздуху. Када схвате да их прати руски систем, они се окрећу и лете назад.

Лансирање траје свега пет секунди. Један овакав уређај обезбеђује небо у пречнику од најмање 400 километара. Радари који су овде постављени могу да прате до 300 потенцијалних циљева и да униште 36 објеката истовремено.

С-400 брани сиријско небо са земље, а са мора ваздушни простор контролише крстарица «Москва», на чијој је палуби постављен систем «форт». Њега називају бродским панданом С-300. На овај начин руски авиони на небу су заштићени на целој територији Сирије.

Од почетка ваздушне операције дежура и комплекс блиског домета «панцир-С», чији је основни задатак заштита С-400 и објеката авио-базе Хмејмим. Његов домет је више од 20 километара, а циљ може да открије још приликом полетања у пречнику од 50 километара.

У зависности од задатка, овај систем може да уништи циљ за седам секунди. Наоружање овог система чини 12 навођених ракета и 30-милиметарски топови. «Панцир-С» може да открије више од 20 циљева, а уређај може да уништи 10 објеката истовремено.

Kata Bucik

Тагови: ; ;