Организација Амнести Интернешенел је у обимном извештају навела да припадници «исламске државе» поседују огроман и веома разноврстан арсенал оружја.

У извештају се наводи да џихадисти користе оружје и муницију који су конструисани или произведени у најмање 25 земаља, укључујући САД, Русију, Немачку, Француску, Кину и Велику Британију.

padom-gadafija-rusija-izgubila-milijarde-dolara-od-izvoza-oruzja_ca_large

Истраживања које је обавила британска невладина организација Conflict Armament Research у Ираку и Сирији показују да џихадисти имају изузетно велике и разноврсне залиха оружја. Они се у набавци оружја ослањању на ирачко црно тржиште, али првенствено на заплењивању оружја непријатеља.

Код припадника ИС у сукобу на Блиском истоку се неретко може видети америчка опрема и «хамери», које су џихадисти запленили од ирачке војске.

Остале земље из којих долази оружје су Русија, дугогодишњи савезник сиријског председника Басара ал Асада, али и други, који се појављују као изненађење, као што је севернокорејска муниција пронађена у Сирији 2014 године.

Истражитељи су наилазили на метке толико старе да државе које су их произвеле више не постоје, као што је то случај са чехословачком муницијом.

Код џихадиста је нађена и иранска муниција, а муниција којом је Саудијска Арабија снабдела сиријске побуњеничке групе је на неки начин доспела у руке исламиста.

Истовремено на основу снимака се може видети да исламисти имају и оружје НАТО, али и оно које датира из времена Хладног рата и из земаља Варшавског пакта.

Kata Bucik

Тагови: ; ;