Све политичке партије у Српској осудиле су јуче оцене да долазак премијера Србије Александра Вучића са члановима Владе на прославу Дана Републике 9. јануара у Бањалуку значи кршење Дејтонског споразума.

 

12434408_10156253696990567_1350676087_n

 

Вучић је после састанка са председником РС Милорадом Додиком почетком ове седмице у Београду рекао да ће са члановима кабинета доћи на прославу.

 

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић саопштио је јуче да је ово Вучићева подршка Додику и повратак политици конфликта.

 

Обележавање 9. јануара је недвосмислено враћање једностраној политици ината и конфликта, те глорификовање дискриминације — казао је Изетбеговић.

 

Хрватски медији су објавили да долазак Вучића у Бањалуку 9. јануара представља најдрастичније кршење начела немешања у унутрашњу политику БиХ од потписивања Дејтонског споразума и да Вучић помаже Додику у рушењу БиХ.

 

Потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да су ти наводи бесмислени.

 

Оспоравање ствари које су код 99 одсто људи у РС неспорне у функцији је прављења нестабилности и свађе — рекао је Стевандић и додао да се ни РС не свиђају обележавања датума у ФБиХ и Хрватској, али да схвата да већина на тој територији жели да их слави.

 

Потпредседник СНСД-а Радован Вишковић казао је да ће бити најсрећнији да види Вучића 9. јануара у РС, док је потпредседник СДС-а Вукота Говедарица казао да премијер Србије долази у миру и да са свима обележи празник. Председник ПДП-а Бранислав Бореновић позвао је све у РС који се налазе на позицијама да 9. јануара обележе Дан Републике и да се у великом броју окупе на прослави у Бањалуци.

 

Прослава Дана Републике требало би да почне 28. децембра и да траје 13 дана, а централна манифестација требало би да буде 9. јануара у Спортској дворани «Борик» у Бањалуци. Свему томе претходиће света рхијерејска литургија и славски обред у храму Христа спаситеља са почетком у 9:00 часова. У Источном Сарајеву велики солистички концерт поводом Дана Републике Српске одржаће познати српски певач Мирослав Илић.

 

Глас Српске / News front

 

Тагови: ; ; ; ;