Србија, наравно, неће подржати чланство Косова у међународним организацијама које би значило легализацију једнострано проглашене независности Косова, укључујући и Уједињене нације, поручио је потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

 

Министар спољних послова Ивица Дачић је поручио да је дијалог Београда и Приштине статусно неутралан и реагујући на изјаву амбасадора САД Мајкла Кирбија, подсетио да САД и Србија имају различито виђење питања једнострано проглашене независности Косова, што се, како каже, могло видети и приликом разматрања захтева за чланство Косова у Унеску.

 

Амбасадор Кирби је рекао у интервијуу Новостима да нормализација односа Београда и Приштине «подразумева чланство Косова у УН».

 

«Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на ЕУ је да је дефинише, али по нама то значи чланство Косова у УН», рекао је Кирби.

 

Дачић је, међутим, указао да како и сам амбасадор Кирби каже, по том питању постоје и разлике између става САД и Европске уније, где пет држава није признало једнострано проглашену независност Косова.

 

«Србија неће мењати своју принципијелну политику, уз пуну посвећеност дијалогу као једином начину за решавање свих отворених питања», закључио је Дачић, саопштено је из Минитарства спољних послова.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;