Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска ову годину у области економије завршава успешно, да је до септембра остварен економски раст од око 1,7 одсто, а на крају године могуће је да достигне и два одсто, што је једна од највећих стопа у региону.

 

066278

 

Додик је напоменуо да тај раст «није био довољан да дигне читаву економију», али да је веома важан тренд да се, упркос свим проблемима, није ишло у пад.

 

«Одржали смо политику плата, стабилност буџета, редовно исплаћујемо пензије и вратили смо више новца него што смо се задужили. Имамо раст прихода од директних пореза од четири одсто, што говори о њиховој бољој наплати. Можда ћемо имати неостварени буџет у износу од 30 до 40 милиона КМ, што је безначајно у односу на 2,2 милијарде КМ буџета» — рекао је Додик.

 

Према његовим речима, Српска се није определила за политику штедње у јавном сектору, што се показало веома исправно. Он је нагласио да Република Српска редовно сервисира све обавезе које има, те да нема застоја у враћању дугова, поготово страних.

 

«У години поплава то нисмо могли да учинимо, али смо ове године из властитих извора вратили 100 милиона КМ по основу ранијих задуживања. Више враћамо него што се задужујемо и то је добар тренд који даје ефекте тек дугорочно. То не можете да видите одмах» — нагласио је Додик.

 

Додик је рекао да је при крају исплата старе девизне штедње која је износила више од милијарду КМ.

 

«Из властитих буџетских средстава исплаћивали смо то свих ових година, а она је годишње износила 200 милиона КМ буџетских средстава. То је нешто у чему ова власт није учествовала, јер је то дуг бивше Југославије» — подсетио је Додик.

 

Према његовим речима, структура задужења Републике Српске показује да се највећи њихов део односи на период до рата у БиХ, стару девизну штедњу и ратну штету.

 

«Имамо већу унутрашњу задуженост због старе девизне штедње, ратне штете, прератних кредита. Дугови пре актуелне власти чине 70 одсто свих дуговања Српске, ако не и више. Највећи ануитети који су лоцирани на Републику Српску до 1990. године управо падају у овим годинама» — навео је Додик.

 

Он је напоменуо да је Српска, према критеријумима ЕУ, мање задужена од земаља чланица Уније.

 

Говорећи о новом закону о раду, Додик је рекао да ће Република Српска тај закон усвојити ових дана, на првој наредној седници Народне скупштине, напомињући да уколико се жели правити економија коресподентна са Европом, онда се мора имати и истоветно законодавство.

 

«Ми смо седмицама и месецима водили дијалог о томе и он није дао консензус, јер синдикат не жели да буде део консензуса» — напоменуо је Додик.

 

Сви да се ујединимо у борби против тероризма

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће кључно питање у 2016. години бити одржавање безбедности, стабилности и мира у БиХ.

 

«Треба сви да се ујединимо у борби против тероризма, јер очигледно не смемо затварати очи пред тим, као и пред криминалом и корупцијом» — рекао је Додик.

 

Додик сматра да на те три ствари треба усмерити рад органа на нивоу БиХ, а све остало усмерити ка побољшању економије, те истакао да 2016. година може да буде година шанси.

 

«Верујем да ћемо у БиХ сачувати мир и стабилност и да ћемо имати одређену врсту раста економије» — нагласио је Додик.

 

Када је реч о Републици Српској, Додик верује да ће бити настављен пут институционалног јачања и поверења у институције Српске и да ће Српска бити део заједичких напора у борби против тероризма и криминала.

 

«Дугорочно је за стабилност и оквир који се зове БиХ важан унутрашњи договор» — напоменуо је Додик.

 

Предсједник Српске се нада да ће у наредној години нестати интервенционизам странаца и да ће Бошњаци коначно разумети да је и њихов примарни национални циљ «да други не управљају са њима него да се долази до унутрашњег договора».

 

Када је реч о овој години, Додик каже да су институције Српске успеле да санирају многе проблеме, првенствено код ублажавања последица катастрофалних прошлогодишњих поплава.

 

Према његовим речима, 2015. година била је једна од најбурнијих до сада на глобалној сцени, а Српска је успела да остане изолована од многих глобалних проблема који су потресали свет.

 

«Показали смо да можемо да очувамо безбедност и да БиХ има потенцијала да се соучи са терористичким изазовима» — закључио је Додик.

 

Нови трговински режим ЕУ говори о њеном односу према БиХ

 

Предсједник Српске је поручио да је политички циљ Српске Европска унија, али да нови трговински режим ЕУ који почиње од 1. јануара говори о односу Уније према БиХ.

 

«То ће додатно урушити нашу економију и никаве социјалне реформе неће помоћи» — оценио је Додик и подсетио да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписом пристао на посебан статус Хрватске у погледу увоза, који ће важити од 1. јануара, иако је пре годину дана речено да се то неће прихватити.

 

Додик је рекао да БиХ нема шансе без властите производње.

 

«Како да спасимо привреду од најезде када млеко које не могу да извезу у Русију убаце у БиХ по јефтиним ценама? Успут имају превелмане и подстицаје за извоз. Без властите производње немамо шансе. Можете бити и «турбо Србин», и «турбо муслиман» и «турбо Хрват», али ако нема производње нема ничега» — указао је Додик.

 

Он је нагласио да се према Хрватској не може бити конкурентан због разлике у царинским стопама. Према његовом мишљењу, економској реформској агенди фали много, а посебно монетарна политика. Он сматра да везаност конвертибилне марке за евро не може помоћи, јер се евро упорно обезвређује и штампа без покрића. Додик сматра да је економска реформска агенда више у функцији да се промовишу бирократе из Европе да су нешто учиниле, што ништа неће значити за економију БиХ. Председник Српске сматра да би БиХ, када би добила кандидатски статус и либерализовала одређене економске ствари, била привлачна за улагања страних инвеститора у погледу јачања индустрије. Додик истиче да највећи део нестабилности БиХ лежи на странцима и сматра да се договори у БиХ не поштују, јер странцима не одговара да се домаћи актери договарају. Према његовим речима, БиХ нема властити унутрашњи програм и странци говоре шта да се ради.

 

Извор: РТРС

Тагови: ;