Државни врх је назаслужнији за то што Косово није постало члан Унеска, рекао је патријарх српски Иринеј и позвао Србе да остану на Косову и Метохији, а расељене да не изгубе наду у повратак својим домовима.

 

patrijarh-Irinej

 

Иринеј је у интервјуу за новогодишњи број митровичког „Јединства” изјавио да највеће заслуге за неулазак Косова у Унеско припадају врху српске државе, која се здушно заложила да шефовима многих држава објасни историјска истина и значај светиња за српски народ и српску културу.

 

„Наравно, значајну улогу имала је и наша црква својим обраћањем и апелом поглаварима православних цркава, као и поглаварима других хришћанских цркава и представницима религија. Захвални смо и нашој штампи која је допринела позитивном решењу ових питања, као и угледним личностима јавног и културног живота. Верујемо да је проговорила и савест поштених људи света,„ рекао је Иринеј, преноси ТАнјуг.

 

Патријарх српски је казао да прогнани Срби са Косова не смеју изгубити наду на повратак својим домовима, иако спаљеним, својим светињама и гробљима својих предака.

 

„У својим молитвама црква се моли за оне који су остали у својим домовима да им Господ да снагу да издрже невоље у којима се налазе, а онима који су прогнани да се врате. Једнима и другима, наше свештенство и монаштво пружају дивне примере храбрости и љубави према светој земљи и светињама косовско-метохијским. Наравно, у томе ће им помагати и подржавати их сав наш народ,„ рекао је патријарх.

 

Иринеј је оценио да је Косово и Метохија најзначајнији део Србије и најсветији њен простор.

 

„Сваки педаљ земље на Косову и Метохији натопљен је крвљу најбољих синова, кћери и деце српскога народа. Сваки педаљ земље освећен је покајничким и страдалним сузама народа и светим молитвама њених светитеља,” казао је.

 

Наша порука свима Србима, најпре онима који су смогли снаге и храбрости и остали на својим вековним огњиштима, да и поред многих невоља и опасности којима су свакодневно изложени, остану на земљи својих отаца и предака, казао је Иринеј.

 

„Порука онима који су избегли и који су прогнани, је да се врате, обнове своје спаљене домове и поврате своју узурпирану имовину. Посебна порука садашњим и будућим житељима Косова и Метохије је да буду јединствени у свим питањима од националних интереса и опстанка на косовско-метохијским просторима,” рекао је патријарх.

 

Извор: Политика / Србин.инфо

Тагови: ; ; ;