Патријарх српски Иринеј: Расколници из тзв. «Кијевског патријархата» одавно су одбачени од стране Православних Цркава

Информативна служна Српске православне цркве је објавила писмо Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију.

 

Patrijarh-Irinej-8

Његовом Блаженству г. Онуфрију,
Митрополиту Кијевском и све Украјине

Ваше Блаженство, драги Владико у Господу!

 

Последње новости из Украјине о насилним заузимањима православних храмова и масовнoм тучењу верникâ Украјинске Православне Цркве изазивају нашу дубоку узнемиреност.

 

Српска Православна Црква је услишила позив Вашег Блаженства да се и она моли за клир и страдалне парохијане Успењске цркве у селу Птичја у Ровенској области. Ми приносимо своје молитве за оне који су жртва погрома и вапијућег насиља у том селу; за свештенослужитеље, претучене у име Христово; и за нашу унесрећену сабраћу, коју, ево, већ неколико дана муче жеђу и глађу у њиховој сопственој цркви, не дозвољавајући им чак ни пружање неопходне медицинске помоћи. Нека им подари Господ снагу да исповедају Христа и с храброшћу прођу сва искушења ради Њега.

 

Подједнаку забринутост изазива и недавни покушај одузимања Кијево-Печерске Лавре од канонске Цркве. За сав православни свет Кијево-Печерска и Почајевска Лавра су највеће светиње, и Ми смо с негодовањем сазнали за намере да се предају расколницима, које не признаје ниједна Света Православна Црква.

 

По плодовима њиховим познаћете их, каже се у Светом Писму (Мт. 7, 16). Зло може да се одева у одећу вере, светлости и истине, али га његови плодови: лаж, подела и мржња према ближњем неизбежно разобличавају. Расколници из такозваног «Кијевског патријархата» одавно су одбачени од стране Православних Цркава и само по имену припадају Православљу. А њихово презирање норми хришћанског морала и спремност на мржњу, лаж и проливање крви представља живо сведочанство тога.

 

Молимо се да Господ укрепи Ваше Блаженство и Свету Украјинску Православну Цркву у подвигу исповедања Христа, и да јој подари снагу да се супротстави насиљу и мржњи  с љубављу и дуготрпљењем у Христу!

 

Желећи Вам Божји благослов,

 

Патријарх српски

 

Иринеј