Такозвана министарка за дијалог у Приштини Едита Тахири уверена је да Србија у суштини „зна да ће признати косовску независност” јер, како наводи, то је услов Европске уније дефинисан у Поглављу 35.

 

82872_vest_pristina

Чак и ако Србија на то не пристане, додаје Тахиријева, Косово ће бити чланица УН, а Србију ће у том случају Запад изоловати.

Како преноси портал Коха диторе, Тахиријева је изјавила да је Србија остала на раскрсници између Истока и Запада, док су „Косово и све остале земље Западног Балкана изабрале јасну прозападну оријентацију и евроатлантске интеграције”.

Косово се, наводи Тахиријева, јасно позиционирало на страни Северноатлантске алијансе и „његова спољна политика је јасно на страни Запада у односу на најновија догађања на међународном безбедносном плану, геополитичке тенденције и међународни тероризам и радикализам”.

Истовремено, наводи Тахиријева, Поглавље 35 од Србије јасно тражи нормализацију и добросуседске односе са Косовом, поштовање споразума са Бриселом, распуштање паралелних структура на Косову и на крају читавог процеса Србија ће, како би потврдила добросуседске односе, признати независност Косова, уколико заиста жели да се учлани у ЕУ.

Едита Тахири је тако реаговала на изјаву шефа дипломатије Србије Ивице Дачића који је раније данас, одговарајући америчком амбасадору у Београду Мајклу Кирбију, рекао да Србија, наравно, неће подржати чланство Косова у међународним организацијама, укључујући и УН.

Кирби је питање чланства Косова у УН покренуо рекавши да нормализација односа Београда и Приштине не значи и признавање независности, али „подразумева чланство Косова у УН“.

 

Восток

 

Тагови: ; ; ;