Група радикалних исламиста, који су почетком седмице ухапшени у Сарајеву планирали су смртоносни напад у главном граду Босне и Херцеговине 31. децембра с намером да убију што већи број људи, рекао је у данас државни тужилац Дубравко Чампара.

 

Bosnian policemen escort a man away, rear centre, in Sarajevo, Bosnia, on Tuesday, Dec. 22, 2015. Police in Bosnia  detained  11 people Tuesday with suspected links with the Islamic State group and its militants fighting in Syria and Iraq, the operation, launched on the orders of the state prosecutor's office, was continuing in 13 locations in the wider area of Sarajevo. (AP Photo/Amel Emric)

Тужилаштво БиХ у четвртак је одлучило да затражи једномесечни притвор за осам од једанест мушкараца колико их је ухапшено у полицијској акцији под називом «Рез» која је споведена 22. децембра а Суд БиХ је тај захтев данас прихватио.

Образлажући захтев за притвор тужилац Чампара, који води истрагу је на рочишту пред Судом БиХ први пут потврдио да постоје информације да су они планирали бомбашки терористички напад у ноћи дочека Нове године. Постоје докази да су осумњичени планирали терористички напад у којем би погинуло више од стотину лица, рекао је Чампара.

Ухапшени су наводно планирали да поставе експлозивну направу под полицијски аутомобил на некој од локација на којој се окупља велики број људи. Експлозив који им је за то потребан истражиоци још нису пронашли а за Тужилаштво БиХ то је додатни разлог за одређивање притвора јер верују да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, уништили доказни материјал.

Адвокати ухапшених тврдње тужиоца оквалификовали су су као апсурдне противећи се одређивању притвора уз аргументацију како не постоје докази који би потврдили почињење кривичног дела. Као чланови организоване терористике групе блиске Исламској држави (ИС) наведени су Елвир Муратовић, Кемал Мурић, Семир Салковић, Зулфо Алајбеговић, Един Табаковић, Дарко Пецо, Елвир Машић и Адис Кешан и они ће остати у притвору најмање наредних тридесет дана. За кривична дела која им се стављају на терет запрећене су казне од најмање десет година затвора.

 

Извор: Глас Српске

 

Тагови: ; ;