Инцидент се догодио у Коминтернову. Заменик команданта штаба милиције ДНР-а Едуард Басурин, представници ОЕБС-а и Центра за посматрање примирја у Донбасу отишли су тамо да би направили извештај о гранатирању који се догодило 24. децембра.

 

1309528282

 

«Управо смо били под снајперском ватром у Коминтернову. Отишли смо тамо да испитамо место гранатирања које се догодило 24. децембра» — цитирају Едуарда Басурин.

 

У извештају се наводи да се у овом тренутку утврђују информације о жртвама и рањенима.

 

Раније је извор у безбедносним агенцијама ДНР-а рекао да су Украјинске безбедносне снаге у петак испалиле најмање 240 граната на насеље Коминтерново на линији раздвајања у јужном делу Донбаса. У суботу је Едуард Басурин рекао да су украјинске снаге безбедности гранатирале Коминтерново 15 минута након што су то подручје напустили представници ОЕБС-а и Центра за посматрање примирја у Донбасу.

 

Украјинске власти у априлу прошле године покренуле војну операцију против отцепљења ЛНР и ДНР. Према најновијим подацима УН, жртвама сукоба стало је више од 8 хиљада људи.

 

Од 1. септембра, у Донбасу је ступило на снагу још једно примирје. Крајем септембра, потписан је споразум о изузећу оружја калибра мањег од 100 милиметара и тенкова са линије раздвајања. Овај процес је завршен 12. новембра.

 

Тагови: ; ;