Турске власти настављају да користе силу против Курда на граници са Сиријом. Понекад војска отвора ватру чак и на суседе. Пољопривредници који живе у близини турских контролних пунктова су за Лајф Њуз рекли да се плаше да напусте кућу и да не могу пожњети своје усеве због гранатирања.

 

a51a0aaa301135a180720c80c93ad76c

«Не сме се уопште прићи, на својој земљи не можемо да радимо, они нам не дају да покупимо жетву, убијају стоку,» — каже фармер Лоренс.

 

Чак и деца у том рејону знају да је излазак на терен опасан по живот. Дечаци кажу да више не могу да се виде са родбином на тој страни границе, иако су им буквално су на прагу.

 

«Ено Турске, сада не смемо до родбине, ено Нцебин и турске војске, пуцају… пале наше усеве, дрвеће, ако изађеш на терену — метак» — каже млади Нури.

 

Фармер Абдурахман рекао да је војска почиње да пуца по локалном становништву чим се нађу у њиховој видном пољу. Не могу да примију посетиоце, а чак морају и тихо да излазе из куће.

 

Људи су ишли дуж границе, по брду, и они су почели да стрељају по њима. Због овога се плашимо да изађемо из куће, а камоли тек да примамо посетиоце»- рекао је он.

 

У последњих неколико месеци, Турска се понаша агресивно у пограничним подручјима, наводећи да штити своје границе. Пример за то није само ситуација на граници Сирије, већ и руски авион који су срушили и инвазија на Ирак. При чему се агресија од стране суседа ни не примећује.

 

Тагови: