Црногорски председник Филип Вујановић је за подгорички «Портал Аналитика» коментарисао Николићев став изнесен у интревјуу руској агенцији «Спутњик», да «Црна Гора избором да буде део ЕУ и НАТО свесно поништава самосталност и пристаје да буде нечија играчка».

 

22896_317677612_filip-vujanovic-foto-ap-1447430053-783791

 

Црногорски државни врх је раније реаговао на ставове председника Србије оцењујући да су у питању «неки нови тонови са високе државне адресе у Београду», док се Вујановић накнадно заложио и да се у личној комуникацији «ствари додатно разјасне».

 

«Јавну расправу о овоме треба преселити на персоналну раван и додатно се међусобно разјаснити у корист добрих односа Црне Горе и Србије и наших блиских народа. Такви односи подразумевају поштовање суверенитета, равноправности и не мешање у унутрашња питања», навео је Вујановић.

 

Црногорски председник је оценио да се Николић изјавом да Црна Гора «пристаје да буде нечија играчка», а у контексту њених аспирација за чланство у ЕУ и НАТО, и оцењивањем «државних одлука» званичне Подгорице у вези са тим, «озбиљно меша у државну политику» друге државе.

 

Вујановић је казао да је Томислав Николић последњим изјавама «лично увредио» председника Црне Горе и премијера и додао да «хоће да верује» да је то учињено без намере.

 

Црногорски председник је оценио да Николићеве изјаве «апсолутно не могу» утицати на односе Црне Горе и Србије.

 

«Искрено се надам да ће председник Николић поштовати суверено право Црне Горе да самостално води државну политику и да ће престати да лично вређа оне који ту политику воде. Из моје и реакције председника Владе Црне Горе видели сте да се, као и увек, нисмо мешали у вођење државне политике Србије. И наравно нисмо никога увредили», закључио је Вујановић.

 

(РТС)

 

 

Тагови: ;