Премда из Турске стижу опречни извештаји о броју жртава на зараћеним странама, сви се слажу да у држави букти прави грађански рат.

«Једно дете и полицајац су убијени у одвојеним нападима у провинцији Дијарбакир на југоистоку Турске», изјавили су данас безбедносни извори. У одвојеном нападу на полицију у насељу Дичлекент у Дијарбакиру убијен је један полицајац, а други је рањен. Извори истичу да је за напад одговорна Радничка партија Курдистана (ПКК).

Од почетка прошлог месеца, скоро су свакодневне борбе између припадника ПКК и турске војске. Од када је Турска наставила са нападима на положаје ПКК на северу Ирака, мете побуњеника су припадници војске и полиције.

Најжешчи сукоби воде се између два града, Силопи и Џизре, где је убијена већина курдских ПКК бораца (помиње се да је укупно страдало 69 војника ове формације). Анкара је послала 10 000 војника у ова два града, тврде светске агенције.

У прилог овој тврдњи иде и тврдња лидера про-курдске странке ХДП, упућена на рачун Ердогана: «Шаљеш 10 000 војника на неколицину ПКК припадника у Цизреу, да би деловао моћно»?

Од 12 августа до 12 децембра Турска је 52 пута прогласила полицијски сат у укупно пет југоисточних региона који укупно имају око 1,3 милиона становника.

Према неким проценама, око 3 000 људи, од чега око 150 цивила, је погинуло од јула ове године у сукобима турских снага и ПКК.

Kata Bucik

Тагови: ;