Моцква – «Турска неће сарађивати са коалицијом Русија-Сирија-Иран-Ирак у борби против терориста «исламске државе» све док је на власти сиријски Председник Башар ел Асад», изјавио је турски Председник Реџеп Тајип Ердоган.

«Сирија, Иран, Ирак и Русија су крајем септембра у Багдаду формирали информативни центар за координацију борбе против терориста ДАЕС, међутим ја сам рекао (руском председнику Владимиру) Путину да не могу да седим поред председника Асада, чији легитимитет изазива велику сумњу» , рекао је Ердоган а преноси Спутњик.

turchia-erdogan-islam-790x367

Говорећи о турским војницима у Ираку, Ердоган је истакао да се они тамо налазе како би обучавали борце против терориста, и то на молбу ирачких власти.

«Када је ДАЕСУ ушао у Ирак, Багдад је затражио нашу помоћ. Ми смо заузрват затражили да се одреди локација где ће се формирати турска база и они су то учинили. Све је почело у марту прошле године, откад постоји наша база», рекао је турски Председник.

Ердоган је позвао земље Блиског истока да се уједине како би се супротставиле онима који заговарају међурелигијски конфликт у региону.

«Свет жели да нас раздвоји и управо због тога ми морамо да се ујединимо. Погледајте само шта се догада у Ираку, Сирији, Палестини и Либији», рекао је он.

Председник Турске је додао да је земљама региона потребно да превазиђу те проблеме како би исламски свет постао моћан.

«Постоје несугласице између Турске и Ирана, али ја не желим да то утиче на добросуседске односе двеју земаља. Религијске разлике не треба да буду разлог да постанемо непријатељи, јер ислам треба да постане наш оријентир», закључио је турски Председник.

Kata Bucik

Тагови: ;