Финска гранична полиција је забранила прелазак границе са Русијом на бициклу, па је сада дозвољен прелазак само у аутомобилу, објавили су локални медији позивајући се на граничну полицију Лапоније, најсевернијег финског округа.

Та мера је уведена због тога што је све више избеглица улазило у Финску из Русије на бициклима, а биће примењивана само на два гранична прелаза на северу Финске, пренела је агенција Итар ТАСС.

images (1)

У саопштењу пограничне полиције се наводи да је мера уведена зато што «вожња бицикла зими представља опасност по саме бициклисте, као и друге учеснике у саобраћају». Од среде до петка ни један тражилац азила није стигао на финске граничне прелазе, док је јуче стигао један аутомобил са шест путника.

Њих пет је затражило азил, док шести, држављанин Русије, није то урадио, али је осумњичен за организовање илегалног превоза избеглица преко границе. Према подацима финског Министарства унутрашњих послова, од почетка године је у ту земљу стигло више од 32 000 миграната, углавном из Ирака.

Већина их је у Финску ушла из Шведске, али је њих 600 ушло из Русије, преко два гранична прелаза на северу Финске, од којих неки на бициклима, користећи рупу у закону који забрањује прелазак границе пешке.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;