Преносе
Вечерње Новости

Премијер најавио гласање о поверењу свом кабинету, а за опозицију то је «представа». У Демократском фронту сматрају да се ради о још једном политичком трику.

ЦРНОГОРСКИ премијер Мило Ђукановић најавио је да ће, у најкраћем року, покренути проверу поверења Влади.
— То ћу учинити у неколико наредних дана, по процедури која се подразумева, а одлуку мора донети Влада, без обзира на то што је може иницирати премијер — казао је Ђукановић.

djukanovic_620x0

Он ће, како је појаснио, тражити да се испита политичко поверење овој влади да би се видело да ли она у овом саставу може да настави да функционише до избора, «или ћемо се евентуално суочити с том околношћу да неко други има парламентарну већину и препустити томе да формира Владу».

Ђукановић је казао да очекује да то питање буде врло брзо на дневном реду у парламенту, али то, додао је он, није могуће пре Нове године, из техничких разлога.

«Овај Ђукановићев потез само је још једна представа која има циљ да се обрачуна са идејом прелазне владе, а тиме и првим поштеним изборима од увођења вишестраначја у Црној Гори», каже за «Новости» Андрија Мандић, функционер Демократског фронта.

Мандић каже да се радио о још једном политичком трику.
«Уколико Ђукановић покрене питање поверења својој влади, на њему је да обезбеди 41 глас у парламенту. Засада их има 40, што значи да је, практично, отворио лицитацију за тај недостајући глас, и неће бити изненађење ни ако га добије. Након добијања «поверења», Ђукановић може понудити кооператвном делу опозиције да уђе у Владу», процењује Мандић.

Ђукановић је поновио да је за ДПС неприхатљива идеја опозиције о прелазној влади.

«Нисам спреман да се о томе договарам, али јесам о разним другим формама. Имамо разне идеје на уму, али не бих о њима у овом тренутку», рекао је премијер ЦГ.

Он је додао да га није изненадила изјава шефа дипломатије Игора Лукшић да би технички кабинет могао бити мера компромиса са опозицијом у преговорима о изборним условима.

«Лукшић је човек који има свој политички интегритет. Када је тај став изнео јасно је нагласио да је посреди лични став који се разликује, као што је познато, од става ДПС», закључио је Ђукановић.

Председник Позитивне Црне Горе Дарко Пајевић јуче није могао да саопшти да ли ће та партија ускратити поверење кабинету Мила Ђукановића. Пајевић је рекао да о томе још увек нема званичног страначког става.

НА РЕДУ И КРИВОКАПИЋ?

ЂУКАНОВИЋ је, на питање да ли ће на дневни ред доћи и питање поверења председнику Скупштине Ранку Кривокапићу, одговорио да се прво мора видети да ли је ова влада политички легитимна.

«И ја то желим да испитам. Ако смо желели да одгодимо суочавање с том истином због позива у НАТО, успели смо у томе, и сада је време да то питање ставимо на дневни ред», казао је Ђукановић. Однос Ђукановића и Кривокапића, као и ове две партије које су у коалицији више од деценију и по, запао је у ћорскокак, а део Кривoкапићевог СДП-а се «отцепио» и пружио подршку премијеру.

Kata Bucik

Тагови: ; ;