Организација земаља извозница нафте саопштила је да ће се потражња за сировом нафтом смањивати до 2020 године, али не толико нагло као што се раније предвиђало.

У годишњем извештају, ОПЕК је навео да ће морати да црпи 30,7 милиона барела дневно до краја године, што је 1,7 милиона барела више него што је предвиђено прошле године, али за милион барела мање него што је нафтни картел произвео у новембру.

download

Ново предвиђање истиче изазове с којим је суочен ОПЕК у настојању да одбрани удео у тржишту због јачања ривала као што су САД и Русија, навео је Блумберг додајући да ОПЕК настоји да обузда ширење конкуренције, али да крах цена нафте указује на трошкове тог сукоба.

Цена нафте типа брент у понедељак је пала на 36,04 $, што је најниже у последњих 11 година.

«Иако ниже цене нафте и даље подстичу раст потражње, њихов утицај је ограничен другим чиниоцима. Укидање субвенција и контроле цена за нафтне производе у неким земљама, као и побољшање ефикасности, вероватно ће ограничити раст потражње за нафтом», навео је ОПЕК.

ОПЕК процењује да ће до 2020 цене нафте достићи 80 $ номинално, а реално 70,7 $. Прошле године је проценио 110 $ номинално, а 95,4 реално. То значи да ће вредност извезене нафте у 2020. години бити 218 милијарди долара мања него што је процењено прошле године.

Kata Bucik

Тагови: ; ;