Контроверзно наслеђе совјетског лидера Стаљина добија подстицај у Русији под Владимиром Путином — упркос Стаљиновој одговорности за смрт милиона људи.

Стаљин је све више хваљен као јак лидер који је донео јединство, империју и победу Русији — имиџ, који би, кажу аналитичари, Путин волео да има.

Комунистичка партија Русије слави рођендан совјетског лидера Стаљина на његовом гробу на Црвеном тргу у Москви.

download (2)

«Данас искуство и храброст Стаљина, његов геније и таленат треба да буде узор за све владине званичнике који истински желе да Русија буде љубазна, срећна, и истински суверена», поручио је Генадиј Зјуганов, лидер Комунистичке партије.

Стаљинове присталице промовишу једнострано виђење његовог наслеђа — као јаког лидера који је водио Совјетски Савез до победе у Другом светском рату и устао против Запада током Хладног рата.

«Стаљин је био највећи вођа у историји Русије и Совјетског Савеза. Није било бољег лидера после њега», сматра уметница Оксана Дзуго.

Стаљинови критичари одбијају да пређу преко његових злочина, укључујући и убијање више од милион људи у политичким чисткама. Милиони других је умрло у његовом затворском систему гулага и од масовне глади.

«Тешко је замислити некога ко је више кршио људска права од Стаљина, можда је чак раван Хитлеру. Он је чудовиште, шљам из пакла. Он није човек. Он је тамна мрља руске и светске историје», истиче професор књижевности Галина Петрова.

Али је у данашњој Русији дошло је до оживљавања совјетске иконографије као и промоције Стаљина, укључујући музеје, статуе, и приказивање совјетског лидера у позитивном светлу.

«Путин поново пише историју у том смислу. Само да би изградио свој имиџ као веома жилавог и ефикасног лидера, баш као Стаљин», сматра Андреј Колесњиков из Центра Карнеги у Москви,

Колесњиков каже да је Путинова анексија Крима оживела код Руса осећај империје. Руси који забораве своју историју, упозорава он, негативце проглашавају херојима. Али, руско јавно мњење — каже он — лако се мења и може да се промени од године до године.

Kata Bucik

Тагови: