Почетком 2015. страни политичари су о председнику Русије Владимиру Путину говорили као о противнику Запада и «зликовцу» налик онима из филмова о Џејмсу Бонду.

«Ипак, током године су се околности промениле па сада признају да је Путин јак вођа и сматрају га главним борцем против тероризма», пише аналитичар британског листа Дејли експрес.

download (1)

«Година је за руског председника почела најнапетијим односима са Западом од времена Хладног рата», пише аналитичар, преноси Спутњик.

Путина су оптуживали за инвазију на Украјину, рушење малезијског «боинга» изнад Доњецка, за упад руских војних авиона у британски ваздушни простор и за политичка убиства.

Руско Министарство иностраних послова је више пута оповргавало овакве оптужбе, што је у западним медијима било схваћено као антизападна позиција.

«Али догодило се нешто због чега се међународно схватање Путина преокренуло за 180 степени. У последњих неколико месеци супротстављање ‘гвозденог човека’ терористичкој организацији «исламској држави, донело му је мноштво присталица», пише аналитичар.

Он наводи да од момента када је Руска Федерација почела своју кампању за уништавање ИС, однос према Путину се веома променио.

«И заиста, у новембру је стари противник Русије — САД — објавио договор Барака Обаме и Владимира Путина о политичкој транзицији која може да оконча грађански рат у Сирији. Сада Путина, човека кога се Запад плашио и није га прихватао, слушају и западни лидери и обични људи», наводи аналитичар.

Kata Bucik

Тагови: