ИСИЛ је прешао из офанзиве у дефанзиву.Интервенција Русије помешала је све карте. Објединивши се са Ираном Русија је формирала јединствено фронт од Централне Азије преко шиитског дела Ирака све до Средоземног мора. Ова дејства спречила су ИСИЛ да заузме Сирију и зауставила нападе Турске на северу земље.

VKS_RF_234941415

 

Локални конфликт у међувремену је прерастао у конфликт између шиита и сунита, доводећи у тежак положај САД која се у Ираку борила на страни шиита ратујући против сунита а истовремено на блиском истоку је савезник сунита (Саудијска Арабија, Турска, Емирати) који ратују против шиита. Они су се до сад надали да ће их калифат спасити од омраженог Асада, али су сад дошли у Ситуацију да сами морају да ратују против калифата и да моле своје арапске партнере да престану да их финансирају.

 

Сад су вероватно схватили оно што раније нису хтели да признају,да широм исламског света- од Султаната Брунеј до Сенегала иде револуција, којој није само циљ ослобађање од утицаја запада, него и од старих елита. Они сад хоће да сконцентришу власт у својим рукама и да успоставе контролу над енергетским ресурсима, као што су то џихадисти урадили у Ираку и што тренутно покушавају у Либији. САД су схватиле да сви џихадисти без обзира на то да ли се ради о Ал Каиди или ИСИЛ имају исти циљ, створити моћну исламску државу против утицаја запада, и западних држава као што је то учињено 30 година раније у Ирану под Хомеинијем тако да им не иде у прилог да их подржавају у њиховим жељама за власт.

 

Због тога су САД започеле процес преговора у УН. Можда ће једног дана схватити да исламизирана Европа на челу са Турском може престати да буде верни и послушни савезник. И да је помирење с Русијом неопходно јер Совјетски Савез и комунизам су престали да постоје још 1991. а данашња Русија хришћанска може да буде једини зид на путу исламиста.

 

 

Francesco Alberoni, Il Giornale, Италија

 

Тагови: ; ; ;