«Русија, Јемен, Иран, Кина и друге земље су током 2015 године биле изложене агресији европских земаља, а само је Москва одговорила на варварске методе вођења спољне политике земаља ЕУ и САД», пише амерички аналитичар Финијан Канингем.

«Европске земље и САД су у 2015 години водиле агресивну спољну политику, која се може упоредити са феноменом међународног варварства који је био распрострањен у време Другог светског рата», сматра Канингем.

337394_rusija-2013--beta-ap-d-v_f

«Седамдесет година после победе над фашизмом, у Европи поново почиње борба против варварства. И данас су остале државе-изроди и државе-спонзори тероризма. Русија је земља која наставља свим снагама да се бори против деградације светске заједнице до нивоа међународног варварства», пише аналитичар у тексту за Раша тудеј.

Према мишљењу Канингема, кључни догађаји у 2015 години су били сиријска криза и, као њена последица, талас миграције који је запљуснуо Европу, као и почетак војно-ваздушне кампање Русије у Сирији, која је довела до промене у динамици сукоба.

«Унутрашња напетост у Европској унији, изазвана миграционом кризом прети да разори основна начела блока, на пример слободу кретања грађана коју обезбеђује Шенгенски споразум. Горка иронија миграционе кризе у Европи је у томе што је већина потенцијалних имиграната дошла из ратом захваћене Сирије. Сукоб у Сирији, који је проузроковао миграциону кризу, почео је услед незаконитог уплитања ЕУ у политику ове арапске земље», наглашава Канингем.

Аналитичар сматра да већину наоружаних група у Сирији чине инострани плаћеници који исповедају начела радикалног исламизма, повезаног с међународним терористичким организацијама као што су Ал Каида и Исламска држава.

Канингем наводи да руска војна интервенција мења динамику развоја кризе, јер је Русија једина земља која може да води војне операције у Сирији легитимно.

«За три месеца руске војно-ваздушне операције, губици које су претрпели антивладини устаници у Сирији су већи него после 16 месеци бомбардовања коалиције коју предводе САД. То је због тога што Русија ради блиско сарађујући са сиријском армијом, која је у овом тренутку постигла суштински напредак у копненој операцији», пише Канингем.

Kata Bucik

Тагови: ; ;