Нови председник Сабора Хрватске одмах је најавио преименовање ове институције у „Хрватски државни сабор“, како се њихов парламент називао у доба усташке НДХ.

hrvatska-zastava-republika-eu

Постоје неке ствари које у животу не можетемо бирати, рекао је Милановић новинарима након конституисања парламента. Милановић је оптужио градоначелника Загреба Милана Бандића да је одговоран за формирање ове власти, те истакао да је реч о човеку који је осуђен за тешка кривична дела.

 

„Хрватска никада није била у демократском смислу на нижој тачки“, рекао је Милановић истакавши да ово није враћање на старо, већ да је ово стање горе од старог.

 

„Имамо проблем без злобе и ироније. Ми смо мала земља, нисмо богата и јако је важно како нас напољу представљају, да ли као политички јаке особе или не, и када то немате онда се зна да у земљи не постоје јасни демократски процеси и да одлуке доноси неко други“, рекао је бивши премијер.

 

Ово је, тврди Милановић, најнижа тачка хрватске демократије свесним избором људи из Моста.

 

„То је њихов избор, с тиме морају живети, устати и помолити се Богу или већ оном у шта верују. Коалиција коју су одабрали, а коју је нажалост саставио Бандић, који је оптужен и бивши шеф тајних служби, има транспарентно усташких елемената“, навео је Милановић.

 

Милановић је поручио да ће се његова странка у опозицији борити и да неће одустати, те да је до формирања овакве власти дошло због страха заступника од понављања парламентарних избора.

 

За новог председника Хрватског сабора изабран је данас академик Жељко Рајнер, за кога је на конститутивној седници Сабора гласало 88 посланика.

 

Рајнера је предложила Хрватска демократска заједница (ХДЗ), преносе хрватски медији. Нови председник Сабора Хрватске одмах је најавио преименовање ове институције у „Хрватски државни сабор“, како се њихов парламент називао у доба усташке НДХ.

 

Рајнерову најаву да ће опет променити назив поздравила је и подржала Колинда Грабар Китаровић, председник Хрватске, док је лидер коалиционог Моста Божо Петров рекао да нема ништа против, али да то са њима није усаглашено.

 

 

(Правда Дневне новине)

 

Тагови: ; ;