За првих девет месеци ове године Русију је посетило 20 700 000 странаца.

Убедљиво предњаче Кинези, захваљујући којима је руски туристички бизнис 2014 године зарадио више од милијарду долара.

Другопласирани су Немци, на трећем месту су становници САД. Осим тога, Русију често посећују становници Индије, Турске, Израела, Велике Британије и Јужне Кореје. Интересантно је да је за 44% више туриста са Тајланда, који је традиционална туристичка дестинација за Русе.

1642643547567e613eac858280818323_w640

Председник Алијансе туристичких агенција Андреј Гаврилов за Спутњик каже да је пад рубље главни разлог интересовања страних туриста.

«То се посебно види у граничним регионима Русије — Санкт Петербургу, Калињинграду, на Далеком истоку. Гости врло радо долазе да купе разну робу и сувенире. Осим тога, сада су и хотели релативно јефтини», изјавио је Гаврилов.

Гаврилов наглашава да туристи који долазе у граничне регионе углавном бораве 2-3 дана, док Кинези путују на најмање недељу дана.

«Генерално, просечни туриста троши у Русији 200-300 долара дневно. Надамо се да ће број туриста у 2016 години остати на истом нивоу, док ће према неким проценама он порасти за 8%. Најпопуларније дестинације су Москва и Петербург. Са друге стране , расте интересовање и за дестинације које су већ одавно популарне код становника Русије. Рецимо, Кинезима су интересантни сви руски мегалополиси. Осим тога, они често путују у Сочи», додао је Гаврилов.

Председник Алијансе туристичких агенција каже да због агресивне медијске кампање већина страних гостију и даље сматра да Крим није безбедан и не посећује то руско полуострво.

Са друге стране, према подацима кримских званичника, ове године страни држављани чине 12% укупног броја туриста, ау јуну и јулу је у кримске луке упловила 31 јахта, међу њима 11 из САД, земље која се најоштрије противи повратку Крима у састав Русије.

Kata Bucik

Тагови: ;