Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија суверена држава која има пријатељске односе и са Русијом и са Турском и да ће наставити да води своју политику у складу с тим.

 

Capturebudale

Вучић је, одговарајући на питања новинара после састанка са премијером Турске Ахметом Давутоглуом о томе какав је његов став поводом сукоба Турске и Русије због обарања руског авиона, рекао да је Србија мала земља, а он обичан човек који не чезне да решава велике светске проблеме.

 

«Добро знам где нам је место у свету. Имамо добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом и са Турском и тако ћемо да наставимо», поручио је Вучић.

 

Он је додао да је Србија срећна, поносна и да се не стиди што су јој пријатељи и Русија и Турска.

 

«Желели бисмо да се сви проблеми између Русије и Турске реше на најбољи могући начин. Србија би се томе свакако обрадовала», рекао је Вучић.

 

Он је поручио да ће Србија наставити да има добре односе са обе земље.

 

«Србија је суверена и независна држава и води своју политику, и у складу с тим се тако и понашамо», закључио је Вучић.

 

 

Давутоглу је рекао да сукоб Турске и Русије не може утицати на добре односе са Србијом. Он је рекао да зна да Србија има добре односе са Русијом, али да на односе Србије и Турске не може да утиче ниједна трећа страна. Давутоглу се нада повратку на старе дане.

 

«И Турска је до сада имала одличне односе са Русијом и надам се да ћемо се вратити на старе дане добрих односа», рекао је Давутоглу.

 

Он је истакао да су Србија и Турска две земље и два народа у истом региону. Давутоглу је истакао да се односи две земље неће променити и да је и циљ његове посете Србији њхово побољшање. Давутоглу је, коментаришући Вучићеву изјаву поводом обарања руског авиона, рекао да не сматра да је Србија мала земља, већ да верује да је велика и важна земља.

 

Турски премијер је поновио да је Русија угрозила ваздушни простор Турске и да је зато оборен руски авион.

 

«Ми смо само бранили наш ваздушни простор», поновио је Давутоглу.

 

Давутоглу је рекао и да је Вучић одласком у Сребреницу показао исправан став, посебно кад је у питању брисање лоших успомена из прошлости.

Вучић је истакао да као председник владе суверене земље не очекује било чију реакцију на његов сусрет и добре односе са турским премијером. Српски премијер је одговарајући на питање да ли очекује реакцију Русије на сусрет с турским премијером, рекао да је сусрет представника владе две земље унутрашња ствар Србије и Турске и нагласио да Србија никоме није замерала на сусретима, због чега очекује да тако поступе и други према њој. Додао је и да је уверен да то поштују пријатељи Србије из Руске Федерације.

 

Тагови: ;