Влада Црне Горе одлучила је да потпредседника Владе и министра спољних послова и европских интеграција Игора Лукшића кандидује за функцију генералног секретара Уједињених нација.

 

лукшић

 

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да Игор Лукшић заслужује кандидатуру за новог генералног секретара Уједињених нација.

«Сматрамо да Лукшић својим компетенцијама заслужује кандидатуру. Није неопходно подсећати да је Лукшић човек који је седам година провео на дужности министра финансија, што је важно за поседовање менаџерских квалитета за управљање у систему какав је систем Уједињених нација, након тога је био премијер у Црној Гори, сада је министар спољних послова и европских интеграција», истакао је Ђукановић.

Крајем 2016. године истиче мандат актуелног генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна и Генерална скупштина Уједињених нација је на свом последњем, 69. заседању донела одлуку да покрене процедуру за кандидовање новог генералног секретара.

«Црна Гора је чланица Организације уједињених нација од 28. јуна 2006. године. Сматрам да смо кроз ову, најважнију форму добро сарађивали и остварили одлично партнерство са организацијом и са другим земљама чланицама», истакао је Ђукановић.

Лукшић је рекао да је велика привилегија и част то што га је Влада Црне Горе кандидовала за «овако угледну позицију» и захвалио се премијеру Ђукановићу и Влади Црне Горе на подршци.

«Посветићемо се овим активностима на најозбиљнији начин, иако треба пажљиво управљати свим очекивањима. Први пут се одвија избор генералног секретара УН на овај начин, обезбеђује се већи ниво транспарентности и потенцира могућност да могу бити кандидовани људи за које УН сматрају да могу одговорити том задатку», истакао је Лукшић.

У саопштењу се наводи да је одлука донета у петак.

РТС

Тагови: