Москва 29 децембар, Интерфакс — Москва је забринута због ситуације око цркве Успења Пресвете Богородице Украјинске Православне Цркве. Позвала је ОЕБС да правилно процени позицију кијевских власти у односу на отету цркву УПЦ Московске патријаршије.

224017.p

«То је изузетно забрињавајућа ситуација. Цркву Успења Пресвете Богородице Украјинске Православне Цркве Московске патријаршије у селу Птичје у региону Ровно су од парохијана отели следбеници неканонске кијевске Патријаршије и присталице десничарског «Правог сектора», захтевајући да је предају расколницима», наводи се у коментару информационог одељења руског Министарства спољних послова у уторак.

«Уверени смо да је сукоб у региону Ровно резултат систематског прећуткивања проблема ограничења верских слобода и људских права верника у Украини. Упркос озбиљности ситуације још није уследила адекватна реакција руководства ОЕБС-а и њихове специјалне посматрачке мисије у Украини», примећују у Министарству спољних послова.

«Верујемо да је ОЕБС дужан да квалификује позицију кијевских власти у ситуацији отимања храмова Украјинске Православне Цркве Московске патријаршије и кршење међународних обавеза Кијева у области људских права», наводи се у коментару.

Kata Bucik

Тагови: ;