Београд — Туризам, грађевинарство, текстилна индустрија, рударство области су које су учесници Српско-турског пословног форума означили као потенцијал за сарадњу.

Уз то, закључак је и да домаћи произвођачи меса, млека и млечних производа могу да пласирају своје производе у Турској.

download

Директор Агенције за економски развој Санџака Самир Качапор, изјавио је да је та агенција довела више од 30 локалних компанија које су заинтересоване за сарадњу са турским фирмама.

«Вечерас тражимо компаније које ће нам понудити репроматеријал, сировину за текстилну индустрију и производњу обуће», рекао је он Тањугу.

Ту су, навео је Качапор, прерађивачи дрвета, произвођачи здраве хране, меса и млечних производа, који желе да понуде своје производе, али и да нађу партнере из Турске са којима би могли да изађу на треће тржиште.

«Један од адута Србије је и споразум са Русијом о слободној трговини. Од недавно имамо и споразум о слободној трговини са Турском», подсетио је он.

То што Србија има споразум о слободној трговини са Русијом, Турској може бити посебно интересантно сада када су Руси увели санкције на увоз одређених производа после обарања руског авиона.

Директор Атеница комерц Родољуб Поповић рекао је да његова компанија већ користи опрему из Турске и навео да је квалитет добар. Србија би, према његовим речима, требало да уводи нове технологије гледајући турске партнере, али и да увози нову опрему.

«Ми смо велики корисник њихове опреме. Требало би имати увиду да њихова привреда има велики раст и размена нових технологија би била значајна», оценио је Поповић.

Бајрам Акгил из Салцано бицикла је рекао да су Турци заинтересовани за сарадњу у туризму, где постоји велики потенцијал, али и рударству, енергетици.

Према његовим речима, сарадња две земље је важна и зато «што се познајемо».

«Имамо историјске везе, добро се познајемо и ако се заједно будемо бавили бизнисом, можемо да растемо у целом региону и широм Европе», рекао је он и додао да је уверен да Србија и Турска могу да сарађују у многим пословима.

Упитан да ли турска Халкбанка, која однедавно послује у Србији, доприноси тој сарадњи, Акгил је рекао да је то једна од најважнијих банака у Турској, која је важна за тамошње бизнисмене.

«Она ће помоћи и српским предузетницима који желе да послују са Турском и обрнуто», рекао је Акгил.

Илуструјући колико је сарадња две земље већ добра, он је рекао да је његова компанија спонзор бициклистичке репрезентације Србије.

«Јована Црногорац вози маунтибајк у турском тиму. То је доказ добре сарадње. Чланови српске репрезентације су на прошлој Олимпијади у Лондону возили наше бицикле, а ускоро ћемо имати и фабрику овде», најављује он.

Упитан да ли су нека од предузећа у реструктурирању шанса за турске инвеститоре, он је рекао да приватизација нуди шансе за турске бизнисмене.

«Уверен сам да турски бизнисмени могу бити део овог процеса. Пошто је Халкбанк овде, то може помоћи да турски инвеститори дођу», закључио је Акгил.

Kata Bucik

Тагови: ; ;