Расколници настављају да насилним путем стављају под своју контролу цркве и манастире који се налазе под јуриздикцијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије по целој Украјини.

житомир

 

Расколници су преузели још један храм који је у власништву Украјинске православне цркве Московске патријаршије.Реч је о храму у селу Колодјанка у Житомирској области.

Протојереј Стефан Маркевич из Новоградско-волињског преображенског округа УПЦ саопштио је да је 50 расколника такозване «кијевске патријаршије»заузели Свето-николаевски храм у селу Колодјанка уз неколико присталица екстремиста «Десног сектора».

Претходно су расколници захтевали да им се храм преда.Да би се избегли сукоби УПЦ и расколници су постигли договор да храм буде затворен до окончања спора.Међутим расколници су овај споразум прекршили.

Према речима Маркевича након што је сектретар за питања националности и религије Житомирске области Александар Пивоварски изјавио о тешкоћама за правно регулисање овог питања расколници су тражили традиционални «референдум».Након тога су заменили браве на вратима храма.

Као што су и најавили расколници тзв.»кијевског патријархата» преотимају верске објекте у целој Украјини.Већ су блокирали парохијане у селу Птичје у Ровењској области оставивши их без воде хране струје и грејања.Током блокаде једном парохијану је позлило и хоспитализован је.

 

Украина Ру