Потпредседник САД-а Џо Бајден је током боравка у Кијеву «више причао са украинским званичницима него са својом женом». Вашингтон, Брисел и ММФ су жртвовали добре односе са Русијом да би тај пројекат успео. Он је на путу потпуне пропасти и то ће бити велика срамота за западне силе.

«Сукоби у Украини не представљају само опасност за будућност ове земље, већ и озбиљно угрожавају репутацију Барака Обаме», тврде украински аналитичари. Не може се рећи да се Американци не труде. Само од 2014 године Бајден је причао 40 пута телефоном са Председником Украине Петром Порошенком и 16 пута са Премијером Јацењуком.

images

Међутим, упркос предузетим напорима, реформе у Украини се не одвијају по плану. Ситуацију додатно погоршавају сукоби између Порошенкових и Јацењукових присталица. Чак је на једном састанку Министар унутрашњих послова Арсен Аваков бацио чашу воде на гувернера Одесе Михаила Сакашвилија, иначе бившег Председника Грузије!

Бајден је упозорио Порошенка да је ово последња шанса за њега и да је америчко стрпљење при крају. Ипак, нема назнака да ће овај пројекат на крају успети, нарочито имајући у виду да се премијер Јацењук налази пред оставком, што је потврђено из више извора. То би за Вашингтон представљало тежак ударац јер они овог прозападног политичара виде као окосницу предвиђених реформи.

Kata Bucik

Тагови: ;