О спровођењу украинских мировних преговора разговараће лидери Украине, Немачке, Русије и Француске.

«Челници Украине, Русије, Немачке и Француске разговараће у среду телефоном о спровођењу мировних споразума на истоку Украјине», објавио је Кијев.

Украински Председник Петар Порошенко је у уторак разговарао телефоном с немачком канцеларком Ангелом Меркел како би «ускладили ставове уочи телефонског разговора у тзв. Нормандијском формату 30 децембра» с француским Председником Франсоа Оландом и руским Председником Владимиром Путином, објавио је његов уред.

download

Кршење прекида ватре

Порошенко и Меркелова су «разговарали о спровођењу споразума из Минска» потписаног у фебруару захваљујући посредовању Француске и Немачке и у присуству руског Председника Владимира Путина како, би се прекинули сукоби на истоку Украине у којима је од априла 2014 погинуло више од 9000 људи.

Украински Председник је рекао да «проруски побуњеници све чешће крше прекид ватре и провоцирају», наводи се у саопштењу.

Немачко Министарство спољних послова је у уторак изразило жаљење због «негативних догађаја поткрај године» у Украини, позивајући на тренутно поштовање прекида ватре.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;