СМАТСА је најбоља Контрола летења у Европи у 2015. години, а за најбољу ју је прогласила Eurocontrola, европска организација за безбедност ваздушне пловидбе са седиштем у Бриселу.

 

kontrolaleta

 

Eurocontrol сваке године спроводи анализу „Safety Maturity Score” или „ мерења зрелости” система управљања безбедношћу у Контроли летења Србије и Црне Горе (СМАТСА доо), и према тој анализи, СМАТСА заузима убедљиво прво место од 48 провајдера у систему ове европске организације.

 

СМАТСА саопштава да се у последњих пет година налазила у самом врху на листи свих Контрола летења у Европи а најновији резултати представљају круну досадашњег њиховог рада.

 

„То је резултат улагања у развој система, кроз људске ресурсе и перманентну модернизацију и усавршавање, што је омогућило подизање свести о безбедности код свих запослених у СМАТСА”, пише у саопштењу.

 

 

Овакав вид позиционирања, како је наведено, отвара врата за сарадњу са свим европским провајдерима као и учешће на разним међународним пројектима, који ће дугорочно омогућити размену информација од значаја за безбедност целокупног европског неба.

 

„Ми ћемо, као и до сада, наставити са применом најбоље светске праксе у циљу одржавања постојећег нивоа безбедности ваздушног саобраћаја”, наведено је.

 

 

СМАТСА наводи да је небом изнад Србије , Црне Горе, Јужног Јадрана и 55 одсто горњег ваздушног простора БиХ 29. августа ове године прелетело 2.969 авиона што је историјски рекорд у пословању од како СМАТСА доо постоји.

 

„У најоптерећенијем сату имали смо и до 300 путничких авиона. Сви су били безбедни, прошли су наш ваздушни простор за што краће време и најкраћим путем”, пише у саопштењу.

 

 

До краја ове године, како је наведено, СМАТСА очекује око 600.000 прелета, што је за око 55.000 више него прошле године.

Рекорд у прелетима поклапа се и са финансијским успехом у овој години, јер је СМАТСА међу првих 15 компанија по нето добити у овој години једина ваздухопловна институција.

 

 

«Политика»

 

Тагови: ; ;