«Решили смо случај ‘Мистрала’ на најбољи могући начин, чак смо и зарадили од њих. Новац који смо добили од Француске значајна је ставка у руском буџету, али не утиче најбоље на добре односе између Русије и Француске», нагласио је Рогозин за руски канал 24.

Уговор о купопродаји «Мистрала» вредан 1,2 милијарде евра, који је потписала француска компанија ДЦНС / СТКС са руском војном извозном корпорацијом «Рособоронескпорт» 2011. године, предвиђао је испоруку два француска носача хеликоптера Русији, од којих је један требало да буде испоручен 2014, а други 2015 године.

rogoyin-u

Париз је у новембру прошле године донео одлуку да уговор замрзне пошто је Запад наметнуо Москви санкције, оптуживши је за анексију Крима и пружање подршке проруски активистима на истоку Украјине.

Након дугих преговора, Русија и Француска постигле су договор о коначном раскиду уговора. Француска Влада саопштила је том приликом да «Председник Француске сматра да није паметно повећавати претњу и испоручити два носача хеликоптера Русији, узимајући у обзир ситуацију у Украини».

Након раскида уговора, Француска је најавила да планира продају оба «Мистрала» Египту.

Француске власти исплатиле су Русији око 950 милиона евра због неиспоручивања бродова, укључујући и руски аванс од 900 милиона евра.

Руски медији известили су након исплате пенала да је Француска покрила све трошкове које је Русија имала у вези са «Мистралима».

Русија је добила новац и опрему коју је уградила у носач хеликоптера, док је Француска добила могућност да располаже бродовима по свом нахођењу.

Kata Bucik

Тагови: ; ;