«Русија је ове године лансирала 29 ракета у свемир и тиме претекла САД који је у 2015 години имао укупно 19 лансирања», саопштила је руска свемирска агенција «Роскосмос» а преноси «Спутњик»

Највише ракета је лансирано са космодрома «Бајконур» у Казахстану — укупно 18, док седам у свемир послато са комсодрома «Плесецк». Истовремено, Америка је за протеклих годину дана лансирала укупно 19 ракета, од којих је већина лансирана са полигона «Канаверал» у Флориди.

Svemir-rakete

Укупно је у свету је лансирано 86 ракета, а у тај број је укључена и ракета «Фалкон 9», компаније «Спејс икс», која је након лансирања успела да приземљи ракету, што се сматра прекретницом у свемирској индустрији, будући да ће се вишеструком употребом једне те исте ракете драстично смањити трошкови летова у свемир.

Истовремено, из «Роскомоса» су саопштили да је Русија ове године постала драстично мање зависна од информација коју добија од страних сателита.

Наводи се да је завршено формирање руског територијално-информационог система «ЕТРИС» како би се обезбедиле све потребе за пренос државних података преко руских сателита.

Kata Bucik

Тагови: ;