Званична Анкара је, из само њој знаних разлога, реаговала скоро недељу дана касније на оцену председника Србије Томислава Николића дату у интервјуу Спутњику да је Турска обарањем руског авиона изнад Сирије покушала да увуче две велике силе у сукоб.

 

toma-nikolic

Из Министарства спољних послова Турске данас кажу да је та Николићева изјава „несрећна и неистинита“.

 

Два дана раније турски премијер Ахмет Давутоглу стигао је и да се састане са председником Србије и да га, штавише, замоли да посредује у нормализацији односа са Русијом.

 

Да ли је Давутоглу обавестио Министарство спољних послова Турске да је био у Београду, да је тражио да га прими председник Србије и замолио га да буде та веза како би Турска и Русија поново успоставиле добре односе? Очигледно није, чим портпарол Министарства спољних послова Турске Танџи Биглич коментарише 31. децембра изјаву Николића објављену на сајту Спутњика 26. децембра. Или можда премијер Давутоглу и министар спољних послова Мехмет Чавушоглу седе у различитим владама?

 

Притом, турски медији, па и неки српски који их преносе, чине још једну злоупотребу наводећи нетачну информацију да је Николић интервју Спутњику дао дан након посете Давутоглуа Београду. А било је тако лако отићи на сајт Спутњика и проверити кад је тај део председниковог интервјуа објављен.

 

Не желећи да нагађамо шта је мотив овог спиновања дипломате земље којој није први пут да на речима уверава у своје добре намере, а делом све то демантује, остаје нада да је у питању ненамерна грешка, те очекујемо да ће турско Министарство спољних послова признати грешку и извинити се и председнику Србије, и Спутњику.

 

 

Спутњик

 

Тагови: ; ;