Страх од економске пропасти, након драстичног погоршања односа са Русијом, тера турског Председника да потражи нове богате пријатеље. Међутим, Анкара ће у замену морати да се одрекне својих геополитичких амбиција, пише Ал Монитор, лист специјализован за блискоисточна питања.

Серија у најмању руку контроверзних политичких потеза, оставила је Турску регионално изолованом. Као резултат тога, владајућа Партија правде и развоја (АКП) је у паници је да нађе нове пријатеље. Недавно је на дневни ред Анкаре враћена нормализација односа са Израелом, а сада се Турци окрећу и Катару.

erdogan-jihadwatch-org

«Након што га је игнорисао руски Председник Владимир Путин на самиту о клими одржаном у Паризу почетком децембра, Ердоган је директно одлетео у Доху на састанак са катарским емиром, шеиком Тамим бин Хамад ал Танијем и са њим потписао споразум о турском увозу катарског природног гаса», наводи се у овом политичком магазину.

Доха све више улаже и у медијску индустрију у Турској. И поред тога што јој није дозвољено да покрене сопствени телевизијски канал у овој земљи, Ал Џазира поседује информативни вебсајт. Директне инвестиције Катара у Турску већ су достигле износ од 6 милијарди долара, а очекује се да ће се он ускоро повећати на 10 милијарди. Економске везе Турске са Катаром ојачале су истовремено кад и личне везе Ердогана, његове фамилије и најближих пријатеља са катарским властима.

Постоје многи извештаји о високом степену корупције која окружује ову економску сарадњу. Мистериозни прилив страних инвестиција из Катара и Саудијске Арабије нарочито се повећао током изборне кампање, што појачава сумњу која иначе прати Ердоганову владавину, закључују аналитичари Ал Монитора.

Kata Bucik

Тагови: ;