Сиријски амбасадор при УН Башар ал Џафари оптужио је Турску да подржава «исламску државу» и да жели да оживи Отоманску империју, преноси данас РТ.

«Турска подржава терористичке групе и помаже њихову инвазију у Сирији», навео је Џафари у писму генералном секретару УН Бан Кимун и Савету безбедности УН.

istanbul-1-630x330

Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган има за циљ да «оживи Отоманску империју» додао је он и позвао УН да заустави «злоупотребе и злочине» Анкаре.

Џафари је указао да наоружане терористичке групе чији припадници доалзе из више од 100 земаља од 2011 године воде терористички рат без преседана против Сирије, а оружје, новац и логистичку подршку тим групама дају «државе и режими из региона и шире».

Према Џафару, најактивнију улогу у томе има Ердоган.

«Турско мешање у унутрашња питања Сирије имало је разне облике током кризе, укључујући директно ангажовање Ердогановог режима и турских орузаних снага у војним офанзивама које су подржавале терористе», навео је сиријски амбасадор.

Турске снаге су, како је рекао, пружале подршку паљбом терористичким покретима унутар сиријске териротије или дуж сиријско-турске границе како би олакшале инфилтрацију терористичких плаћеника са турске на сиријску територију.

По Дзафару, обарање руског авиона СУ-24 је још један пример Ердоганових напора да појача ангажовање свог режима у кријумчарењу украдене сиријске нафте које спроводи «исламска држава у Турску».

Kata Bucik

Тагови: ;