Исламска држава преузела је данас одговорност за напад у туристичком месту у руској области северног Кавказа, Дагестану, кад је убијена једна, а повређено 11 особа, саопштила је обавештајна групација СИТЕ, која прати активности џихадиста на Интернету.
islamska-drzava-isil-isis-daesh-prt

„Уз помоћ Алаха, ратници Калифата су успели да нападну групу руских специјалаца у граду Дербент на југу Дагестана, као и да убију једног полицајца и повреде друге“, саопштила је ИД неколико сати после напада, а пренела је агенција АФП.

 

Напад се јуче догодио у месту Дербент, у близини градске тврђаве Нарин-Кала, кад се група од 20 људи попела на тврђаву да би гледала с висине град.

 

Портпарол истражног комитета у Дагестану рекао је агенцији ТАСС да су на ту групу из аутоматског наоружања пуцали засад непознати нападачи из оближње шуме.

 

Полиција је пронашла 67 чаура метака различитог калибра.

 

Локалне власти верују да су напад извршили „екстремисти оружане криминалне групе која се свети људима који уживају у новогодишњим прославама“, пренео је сајт РТ.

 

РИА Новости су, позивајући се на неименоване полицијске изворе, пренеле да је особа која је убијена радила за Федералну безбедносну службу, као и да је друга особа из те службе рањена.

 

Тврђава је из осмог века и у њој се налази најстарија џамија и медреса у Русији.

 

Руске снаге су преузеле контролу над тврђавом 1796. године током рата са Персијом.

 

Тврђаву је Организација за образовање, науку и културу (Унеско) уврстила у светску баштину 2003. године, навео је АФП.

 

 

 

Правда

Тагови: ; ;