Украински премијер Арсеније Јацењук је изјавио данас да ће Украина одговорити на сваку акцију Русије контра акцијом и конрамером, преноси британска агенција Ројтерс.

Јацењук је рекао и да ће украинска Влада данас одобрити забрану увоза појединих производа из Русије, што је, како оцењује британска агенција, вид одмазде за сличне акције Москве против украинских производа.

download

Током седнице Владе, Јацењук је казао да ће украинска Влада променити и царине на увоз руских производа, али није пружио додатне детаље.

На «црној листи», коју је раније данас представило украинско Министарство финансија, налазе се месо и месне прерађевине, храна за бебе, чоколаде, риба, сир, кафа, пиво, цигарете, алкохол, хербициди, па чак и локомотиве из Русије, наводи британска агенција.

Трговински спор између две земље је ескалирао након што је Русија укинула зону слободне трговине са Украином, наводећи као разлог «ванредне околоности које погађају интересе и економску безбедност Русије», чиме је, како оцењује Ројтерс, алудирано на трговински пакт који је званични Кијев склопио са ЕУ и који од 1 јануара ступа на снагу.

Тај споразум би, према тврдњама Москве, могао довести до тога да руско тржиште буде преплављено европским производима, што би њен извоз у Украину учинило мање конкурентним.

Kata Bucik

Тагови: ;