«НАТО није преузео правне обавезе да се неће ширити на исток, али је такво обећање Москви дао усмено», изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за телевизијски канал «Звезда».

«Вероватно сте читали, сада многи то оспоравају, да су обећали Совјетском Савезу, још када су Немачку уједињавали, а затим и Русији, када је Русија постала Руска Федерација, да неће ширити НАТО на исток. Обећали су», рекао је Лавров.

download (2)

Како је додао, Русија сада узима архивске документе који су познати.

«Узгред на Западу истиче рок застарелости многих докумената. Они то објављују. Желимо да организујемо семинар, можда преко нашег Историјско-документарног одељења, да окупимо научнике, без политике, реторике и емоција, да утврде како су се ови разговори развијали», рекао је Лавров.

Према речима руског Министра спољних послова, нигде није записано да «правно они нису имали право да се шире, да нису имали право, чак и када су почели да се шире, да размештају војну инфраструктуру».

«Када је већ било јасно да се они, упркос усменим обећањима и уверавањима, шире прилично упорно и доследно, ми смо с њима потписали Основни споразум о узајамним односима, сарадњи и безбедности између Русије Организације Северноатлантског споразума (1997. године)», додао је Лавров.

У том споразуму је било наведено да не сме да буде трајног размештања борбених снага на територији нових чланица.
«Балтичке земље, Пољаци и неке друге чланице НАТО-а сада желе да укину тај Основни акт, да изађу из њега како би трајно размештале борбене снаге на својој територији», закључио је руски Министар.

Kata Bucik

Тагови: ;