«Лидери Немачке, Француске, Русије и Украине су данас поново изразили своју подршку примирју на истоку Украине након што су разговарали телефоном», саопштила је Јелисејска палата.

«Ангела Меркел, Франсоа Оландо, Владимир Путин и Петар Порошенко су потврдили своју посвећеност примирју у источној Украини и заједничком повлачењу тешког наоружања без одлагања», наводи се у саопштењу француског председништва, пренео је АФП.

2

Лидери су разговарали током два сата, први пут после састанка у Паризу 2 октобра.

Четворо лидера су нагласили потребу да мировни споразуми из Минска буду у потпуности спроведени током наредне године, укључујући припреме за локалне изборе у Донбасу почетком 2017 године.

Министри спољних послова Немачке, Француске, Русије и Украине ће се, како је предвиђено, почетком фебруара састати ради детаљнијих разговора о мировном процесу, додаје се у саопштењу.

Тензије су недавно порасле након што су један украински војник и два цивила убијени у проруском региону Донбас, подсећа француска агенција.

Споразумима из Минска, финализованом почетком 2015 године, окончани су сукоби након што је више од 9000 људи убијено у грађанском рату који је избио у априлу претходне године, али је примирје постигнуто у септембру и даље крхко и морало је да буде обновљено у уторак после недавних инцидената .

Kata Bucik

Тагови: ;