Сиријска Курди, појачани одредима војске, протекле недеље су успешно извели офанзиву дуж леве обале реке Еуфрат и заузели брану Тишрин Дам и мост преко ње. Тиме су прешли црвену линију, пошто је Анкара претила војном интервенцијом ако Курди пређу Еуфрат и тиме стекну могућност да споје своје две енклаве у јединствену аутономију. Тиме би дале пример својим сународницима који чине петину становништва Турске.

6

Турској су руке везане колапсом односа са Москвом после обарања СУ 24 изнад Сирије. Кремљ је од тада упутио неколико отворених претњи, па је чак и Председник Владимир Путин на годишњој конференцији за медије упутио поруку «ако хоћете рат, Русија је спремна.»

Такође, сиријска територије покривена је руским ПВО системима, после чега коалиција окупљена око САД за борбу са «исламском државом» не допушта прелете турских авиона изнад те земље у страху од обарања. У Средоземном мору су размештени руски бродови и подморнице које могу да одговоре чак и нуклеарним оружјем, а Москва је упутила и додатне ваздухоплове у базу у Јерменији, на турској граници.

У таквој ситуацији сиријска армија је ваздухом пребацила појачања својим Курдима чија се територија простире дуж турске границе, иза леђа «исламске државе». Показало се да је и место добро изабрано пошто се терористи нису супротставили значајним снагама на том делу ратишта. У спором сиријском рату у ком се борбе воде кроз насељена места као чворишта одбране терориста, курдско-сиријска офанзива донела је изненађујуће брз успех.

За непуних недељу дана продрли су тридесетак километара преко готово голе територије дуж источне обале Еуфрата и заузели педесетак села, истина, углавном од неколико улица. Дуж јединог пута доспели су до главног циља, бране Тишрин Дам и прешли Еуфрат. Само дан касније очистили су околна села, а поједини извештаји говоре да су се Сиријци и Курди потом пробили око шест километара североисточно, у правцу турске границе. То су могле да буду и само извиђачко-диверзантске групе, али информације да су одреди терориста остали по страни од тог пута указује да их и даље нема много на том правцу.

Још није било покушаја напада на линију снабдевања сиријско-курдске нападне групе из Раке, престонице «исламске државе». Рака је удаљена стотинак километара јужно, а ретки путеви који одатле воде до Тишрин Дама воде преко холе и ненасељене висоравни на којој њихове колоне не могу да прођу без да их примети руско ваздухопловство. Извори са терена очекују да ће се они пребацивати мањим групама и да ће им за то требати много времена.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;