Република Српска се спрема да обележи 9. јануар, Дан тог ентитета, а председник Српске Милорад Додик каже да у вези с тим постоји консензус свих политичких странака у Републици Српској.

 

Milorad-Dodik(1)

То, према Додиковим речима, говори о томе колико је тaj дан важан за Републику Српску.

То није питање одмеравања моћи ни снаге него се ради о покушају редефинисања и представљања историје на други начин. РС је настала формално 9. јануара. Тачније, неколико месеци раније, кроз одлуке о формирању Српске републике Босне и Херцеговине, рекао је Додик за српску редакцију Спутњика.

 

 

То се, како објашњава Додик, догодило неколико месеци пре оружаних сукоба, тако да је то био чисти чин политичке воље српског народа и српских националних представника.

Према томе,

 

«РС није производ рата, а то је оно што Сарајево хоће нама да подметне. Да смо резултат рата, геноцида, и још много чега другог», каже Додик.

 

 

Председник Српске каже да им предлажу да Дан РС буде дан Дејтона, а он се десио после рата.

Оснивање РС је израз воље народа у Босни и Херцеговини у моменту распада бивше СФРЈ. Зато је било потпуно легално донети одлуку која је донета о Дану РС, навео је Додик.

 

 

«Наравно, то нису могли да игноришу они који су само неки месец пре тога спровели референдум о самосталној Босни и Херцеговини под руководством Алије Изетбеговића, то су и западне земље врло брзо признале», додао је председник РС.

 

 

 

«Али, нису могли да игноришу чињеницу да РС постоји, да има своју територију, народ и ефективну власт и да има све оно што је према критеријумима предвиђено за државу. РС је 9. јануара формирана као држава, и она ће наставити да гради свој државотворни карактер», каже Додик.

 

 

 

Истиче да то не треба никога да брине.

У сваком случају, то је легитимно. Ми хоћемо да јачамо своју аутономију. РС може да буде у БиХ дефинисаној по Дејтонском споразуму. РС не види своју будућност у централистичкој Босни, она ће се томе супротстављати, рекао је Додик.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;