«Председник Русије Владимир Путин је свакако најозбиљнији претендент за звање „личности године“. Он је постао симбол повратка Русије на међународну сцену, имиџ лидера који је својом појавом створио разликује се од већине других политичара. Владимир Путин представља оличење Русије у очима већине руских грађана. У марту 1992 године поново је изабран у првом кругу за предедника са 63% гласова, а његов тренутни рејтинг може само да натера већину других председника да „поплаве од муке“, а између осталих и нашег», каже у тексту објављеном у часопису Boulevard Voltaire аутор Christian Vanneste.

Vladimir-Putin-i-karijera-u-zemlji.-Puč-u-Rusiji-i-KGB

«Да ли је могуће бити деголиста и одушевљавати се Реганом и Маргарет Тачер с почетка осамдесетих година прошлог века и истовремено високо ценити Путина? Наравно, одговорићу вам са „да“. Изгледа да ови политички и историјски делатници апсолутно не личе једни на друге. Тешко да би се нашло много тога заједничког између англосаксонског либерализма и социјализма, водеће улоге државе генерала де Гола и патриотизма бившег официра КГБ-а, који је једним потезом у руској историји ујединио царску прошлост и совјетску победу над нацизмом. У ствари код тих људи постоји једна заједничка црта, која је важнија од свих других разлика. Они представљају оличење успона својих земаља», пише француски лист.

Председника Русије и оснивача Пете републике спаја мноштво вредности. Главна нит њихове политике је патриотизам. Нацонални интерес налази се изнад идеологије, истиче аутор текста и подсећа да за Путина Русија није рођена 1917 нити 1991 године. „Прагматизам који се налази у служби националних интереса такође води јединству политичких ставова“.

«Французи треба да гледају на Владимира Путина са носталгијом и надом. Управо особа таквог калибра потребна је нашој земљи, ако желимо њен успон. У сваком случају Француској је потребна промена односа према Русији. Комплементарност руске Евроазије и Западне Европе очигледна је. Русија и Француска имају исту културу (хришћанску) и исте интересе. Крајње време је да то већ једном схватимо», пише француски лист, а преноси портал Inosmi.ru.

Kata Bucik

Тагови: ; ;